Ter gelegenheid van de Poëzieweek wordt de 65ste verjaardag van Paul Rodenko’s bloemlezing ‘Nieuwe griffels schone leien’ gevierd met een feestelijke voorleesmiddag.

Dichters en dichtbundels

De viering vindt plaats in de bibliotheek van Zutphen, de stad waar Rodenko de laatste twintig jaar van zijn leven woonde. Deelnemende dichters zijn onder meer Erik Lindner, Hanz Mirck, Eva Jeune, Jesse Laport, Rinske Kegel, Wibo Kosters en H.C. ten Berge, die de middag tevens inleidt.
Poëziecentrum Nederland heeft een tentoonstelling ingericht met de dichtbundels waar Rodenko uit geselecteerd heeft.

Bloemlezing

‘Nieuwe griffels schone leien. Van Gorter tot Lucebert van Gezelle tot Hugo Claus. Een bloemlezing uit de poëzie der avant-garde’ zoals de volledige titel luidt, verscheen in 1954 en was met 91.000 exemplaren een van de best verkochte en meest invloedrijke bloemlezingen uit de twintigste eeuw.

H.C. ten Berge schreef in 1978: ‘Toen ik als scholier er in geslaagd was drie weken lang mijn zakgeld op te sparen, kon ik tegen betaling van fl. 1,45 – het was voorjaar 1955 – in de boekhandel Paul Rodenko’s Nieuwe griffels, schone leien ‘bloemlezing uit de poëzie der avant-garde’ aanschaffen. (…) De kennismaking met Nieuwe griffels betekende een schok: zowel de inleiding van Rodenko als de bloemlezing zelf brachten menige (jonge) lezer in verwarring en tegelijk ook in vervoering.’

Organisatie

’65 jaar Nieuwe griffels schone leien’ wordt georganiseerd door Stelletje Druktemakers in samenwerking met Stichting Ida Gerhardt Poëzieprijs, Kopwit Zutphen en de Bibliotheek Zutphen.