Op donderdag 31 januari – Gedichtendag – maakte de jury, ingesteld door de stichting Dichter bij Zutphen, de nieuwe stadsdichter 2019 – 2021 bekend. Dit gebeurde tijdens een feestelijke avond in de Bibliotheek aan het Broederenkerkplen 2 in Zutphen.

De huidige stadsdichter Mas Papo nam afscheid om ruimte te geven aan de nieuwe.
Aan deze formele benoeming zijn 2 rondes vooraf gegaan. Allereerst traden alle 10 de kandidaten op, tijdens het Monumentenweekeinde met als thema ‘Europa’.
De jury bestaande uit burgemeester Annemieke Vermeulen (voorzitter), de huidige stadsdichter Mas Papo, Myrthe Andriessen (docent Nederlands Vrije School), Peter-Jan Vermeij (organisator Shut Up & Write Zutphen) en Hans Heesen (samensteller literairzutphen.nl) kwam vervolgens tot een shortlist van 6 kandidaten.

Deze zes – Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok van Triest, Otteline van Panthaleon van Eck, Jet Rotmans en Greetje Scholten – kregen in november de kans om zich van een andere kant te laten zien. Tijdens hun optreden in het auditorium van de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren, ging het niet alleen om dichterlijke kwaliteit maar ook om de wijze waarop de dichters hun woorden extra zeggingskracht weten te geven door hun uitvoering en presentatie.

Uit het juryrapport:

De jury was blij verrast met de hoeveelheid inzendingen voor het stadsdichterschap en de kwaliteit ervan. Tien dichters lieten zich van hun beste kant zien, horen en lezen. Hieruit volgden zes nominaties, te weten Otteline van Panthaleon van Eck, Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok, Jet Rotmans en Greetje Scholten.

Hoewel de jury voor ieder van hen veel waardering had, was de keus snel gemaakt. De jury kiest bij unaniem besluit als nieuwe stadsdichter van Zutphen voor 2019-2020… twee dichters om samen de functie als duobaan te gaan bekleden. Het zijn twee dichters die onderling zeer verschillen en samen elkaar prachtig aanvullen.

De winnaars van de stadsdichtersverkiezing zijn Otteline van Panthaleon van Eck en Merel Hubatka.

Otteline van Panthaleon van Eck schrijft bedachtzame gedichten over het menselijk bedrijf, dat ze met mildheid en levenswijsheid, ongetwijfeld opgedaan in haar praktijk als psycholoog, tegemoet treedt. Met rake woorden zet ze de broosheid van het leven op papier.

Merel Hubatka laat in haar gedichten zien over een goed oog voor het absurde te beschikken – een spelfout of een plotseling opduikende kever is voldoende om elk menselijk streven te ondermijnen. Maar juist daaruit put zij schoonheid en troost.

Beiden schrijven ze gedichten die tegelijkertijd helder én gelaagd, toegankelijk én diep zijn. Met Otteline van  Panthaleon van Eck en Merel Hubatka als zevende stadsdichter heeft Zutphen de primeur de eerste stad met een tweevoudige stadsdichter te zijn. Dat stemt tot dubbele vreugde.

Foto van Facebook